У РЕКОВАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „БИБЛИОТЕКЕ У ОКУ УМЕТНИКА“

мај 26, 2023

У понедељак, 22. маја 2023 год. у Галерији Народне библиотеке „Др Милован Спасић“ у Рековцу отворена је изложба „Библиотеке у оку уметника“, где су приказани радови инспирисани библиотекама које се налазе широм Србије.

Изложба је реализована као пројекат Секције за културне и образовне програме Библиотекарског друштва Србије поводом 75 година постојања. У оквиру пројекта реализована је виртуелна изложба са каталогом, чији су аутори МА Синиша Голубовић и Бранимир Вељковић који је био задужен за техничку припрему, монтажу и дизајн. Издавач каталога је библиотека „Вук Караџић“, Алексинац.

Пројекат Библиотеке у оку уметника је имао за циљ повезивање и умрежавање како библиотека, тако и ликовних уметника из средина у којима егзистирају и раде. Један од циљева је био и истицање потребе да се за  библиотеке граде функционално опремљени простори. Програм је подразумевао ангажовање ликовних уметника који су зграде библиотека Србије представили онако како их виде и доживљавају, а у складу са својим уметничким афинитетима и вештинама. Тако су настале 22 прелепе слике и илустрације зграда у којима су смештене библиотеке широм Србије, од Новог Сада преко Обреновца до Мерошине и Алексинца.

Идејни творац и реализатори овог изузетног уметничког програма који је успео да споји библиотекаре из целе Србије у напорима да се изложба приказе у сваком од градова чија се библиотека нашла на уметничкој слици.

Координатор пројекта и уредник културних програма Библиотеке „Вук караџић“ у Алексинцу, Синиша Голубовић је истакао „ да оне нису само зграде, него књиге које имају душу, а ту душу су осликали сјајни уметници. Наводи како је циљ пројекзта да се повешу и умреже овакве установе у Србији“.

Ауторка слике рековачке Библиотеке је Весна Вучићевућ, дипломирани историчар уметности. Бави се педагошким радом и сликарством. Учесник је више групних и самосталних изложби. Била је организатор и селектор више међународних сликарских коонија и учесник у групним изложбама и колонијама у иностранству.Ради и ствара у Опарићу и Крагујевцу.

О изложби је говорила Милица Матијевић , библиотекар саветник народне библиотеке „Димитрије Туцовић“, Лазаревац и члан УО БДС-а. Отварању изложбе су присуствовали председница СО-е Рековац Мирјана Ракић, саветник председника општине Рековац, Владимир Степановић, директорка ОШ „Светозар Марковић“ Биљана Матић са својим сарадницима и ученицима, проф.српског језика средње школе Радојка Бјеливук са својим ученицима и пријатељи Библиотеке

Изложба је у рековачкој библиотеци до 02.06.2023. год. а потом ће бити у Народној библиотеци “ Вук Караџић“ у Баточини.