„У загрљају маште“ – изложба слика Марије Величковић

март 3, 2023

У препуној галерији НБ „Др Милован Спасић“ у Рековцу, дана 02.03.2022. год. одржана је традиционална осмомартовска изложба слика, чланице крагујевачког Удружења сликара КУЛ.Т-а, Марије Величковић под називом “ У ЗАГРЉАЈУ МАШТЕ“. У оквиру изложбе организована је промоција ручно урађених предмета жена из Рековца и Белушића. О уметничком раду Марије Величковић говорио је надахнуто дипломирани теолог Миладин Мутавџић из Крагујевца. Модератор вечери била је Верица Арежина, виши књижничар. Марија Величковић је рођена у Левчу, одрасла у Крагујевцу, где је завршила Прву крагујевачку гимназију и Правни факултет. Сликарством се бави преко 20 година, јер тако ослобађа сопствени интимни универзум у ком говори језиком душе, неспутаном енергијом и бајковитим ликовним језиком. Члан је УЛУК КУЛ.Т у Крагујевцу, где живи и ради. Овако је њено сликарство доживео академски вајар и сликар Бошко Раичевић из Никшића: „…Кад се осврнем на чисто ликовне елементе, морам истаћи да су формати Маријиних слика у потпуности испуњени бојом, али не оном која гуши и затрпава, већ оном која дозвољава да се на сваком сликаном платну може јасно виђети сва прозрачност и треперавост ваздуха, у најбољем свијетлу и духу пленеристичког сликарства. Форма и волумен сликаних предмета и дионица, представљени су на један префињен, а уједно и једноставан начин, јасним и прецизним потезима киста, без имало агресивних потеза и гестова, без спахтле и пастуозних намаза, без изнуђене експресије…Уређен однос делова слика које се повезују у једну компактну цјелину и ритам површина, савршено се уклапају у цјелокупну, хармоничну атмосферу, пуну мјере и равнотеже. Све ово, допуњено је пажљивим одабиром боја и њиховог међусобног односа, које праве богату колористичку цјелину, оплемењену великим бројем валера и валерских односа, што је ауторки омогућило фино и меко моделовање. То богатство боја и валера, довело је до ликовних остварења, који можемо описати и дефинисати као изузетно тактилне. Такође уочавамо и изражену пиктуралност слика. Ауторка на веома прецизан начин барата елементима линеарне и ваздушне перспективе, тако да су на сликама јасно и очигледно изражени сви планови слике. На крају, уз све честитке за овако квалитетна ликовна рјешења, морам посебно истаћи једну особену врсту оптимизма која зрачи и исијава из Маријиних радова, а сви добро знамо колико је потребно напора да би се из себе извукло оно најискреније, најтананије, најчистије и најљудскије што посједујемо у себи и код себе, оно исконско, ђечје и невино. Марија је то и више него успјела и остала је оно што је увијек и жељела да буде, одрасла ђевојчица која креира и живи своју бајку. Вјера, љубав и нада су њен мото, стил и начин живота. „ (одломак из рецензије МАРИЈИНА БАЈКА- прошлост која ће се тек десити и будућност која се већ догодила).

У уметничком делу програма су учествовали: Ангелина Вулић, Ања Симић, Павлина Фићовић и Михајло Симић, ученици ОШ «Светозар Марковић».

Традиционално је организована подела поклона – лутрија, па је уручен велики број награда, књига, слатких пакета, ручно урађених предмета, ваучера и минијатура, рад аутора изложбе.

Овим путем се захваљујемо свим спонзорима који су нам изашли у сусрет.