ПРЕЗЕНТАЦИЈА НОВЕ ОПРЕМЕ- HOLLA INTERAKTIVNI DISPLEJ 32

октобар 18, 2022

Народна библиотека  „Дд Милован Спасић „ у Рекоцвцу, 12.10.2022. године обележила је 94 године постојања и рада, уз присуство председника општине др Алекдандра Ђорђевића, представника локалне самоуправе, пензионера, директора јавних установа, сарадника и пријатеља.

Присутнима се обратила директорка библиотеке,  Биљана Томић, истичући:„ да је ово веома важан дан, не само за Библиотеку, него и  за општину Рековац и целокупну заједницу,  јер смо најстарија институција културе, која својим  радом, заузима веома упечатљиво место у библиотекарству. Поготово што делујемо у малој локалној средини“.

Такође је колективу пожелео даљи успех у раду, председник општине др Александар Ђорђевић, рекавши да смо установа која на прави начин репрезентује културу.“ Традиционално, Библиотека свим ученицима првог разреда на територији општине Рековац поклања на дар  бесплатну чланску карту и сликовницу, организује интерактивне радионице, разгледање књига и обилазак библиотека.Желимо на тај начин да код најмлађих читалаца подстакнемо машту, замишљање ликова, јер је машта чудесна. Зато желимо да наша деца ВИШЕ ЧИТАЈУ И ДОЛАЗЕ У БИБЛИОТЕКУ!!!

У музичком делу програма учествовали су ученици ОШ „Светозар Марковић“ у Рековцу: Михајло Симић, Ања Симић и Павлина Фићовић, који су гостима  извели мали концерт.

 У другом делу програма, мастер археолог, Александар Ристић, који ради на пословима дигитализације Завичајне збирке, представио је нову опрему Holla Interaktivni displej 32 за нови дигитални поглед на свет и рад рековачке Библиотеке.

Иначе пројекат је оставрен захваљујући МКРС који је Библиотеци определио додатна финансијска средстав за реализацију пројекта у висини од 500.000, 000 динара.

Александар Ристић,  је демонстрирао рад новог, модерног уређаја, који за сада поседује библиотеке у Лесковцу, Чачку и Рековцу. Сама платформа је подељена за сада на три целине, а  на основу избора се даље приказује садржај по изабраној тематској целини :  Завичајна грађа, лик и дело др Милована Спасића, као  и историјат Народне библиотеке др Милован Спасић. Платформа има могућности приказивања фотографија – појединачно и групно у албумима са описима, електронских књига – најчешће .pdf формат, видео садржаје, блог, појединачне текстове…

Платформа– користи и приказује податке и материјале: дигиталне библиотеке: https://digitalna.bibliotekarekovac.rs/;  изабране садржаје објављене на сајту https://bibliotekarekovac.rs/; електронских књига Матице Српске (добијена дозвола за линковање ).  Такође, платформа има и претраживање COBISS+ система.

Велику захвалност Библиотека дугује, Селимиру Радуловићу, управнику Библиотеке Матице Српске, који нам је дозволио линк ка дигитализованим књигама, Милована Спасића.