ПОВОДОМ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА ОПШТИНИ РЕКОВАЦ– ИЗЛОЖБА КЊИГА ИЗ ЗАВИЧАЈНЕ КОЛЕКЦИЈЕ

јул 26, 2021

Поводом посете председника Републике Србије, Александра Вучића  општини Рековац и министарке културе и информисања Маје Гојковић, 21.07.2021. године   у предворју Дома културе изложене су монографске публикације из Завичајне збирке Народне библиотеке “ Др Милован Спасић“. Представљена су најзначајнија и најрепрезентативнија издања аутора која су пореклом везана за левачки крај, као и она издања која су својом тематиком повезана са левачком облашћу.

Ту се посебно истичу капитална дела о Левчу, попут оних Милана Милићевића, Тодора Бушетића, Станоја Мијатовића или Ђорђа Симоновића, као и монографије засебних насеља, попут Лоћике, Калудре, Сиљевице, Ратковића и Секурича. Прави драгуљ наше збирке представља јако редак часопис Балкански рат у слици и речи, који је излазио 1913. године, а чије све бројеве наша библиотека поседује. Посебно смо поносни на то што у својој збирци чувамо књиге из личног власништва генерала Војислава Милојевића из Урсула , од којих неке датирају из 1892. године, а које су овом приликом такође изложене.

Изложбу књига прате и фотографије старог Рековца, као и поједини панои о Библиотеци, аутора Биљане Томић и о археолошком наслеђу општине Рековац, аутора Александра Ристићa.