„ДЕЧИЈИ КУЛТУРНИ ПЕТАК“ У РЕКОВЦУ

јун 7, 2021

Удружење „Где су књиге нема бриге“ из Крагујевца  и НБ „Др Милован Спасић“, организовали  су  први програм у оквиру пројекта „Дечији културни петак“, у петак 04.06.2021. године  у ОШ „Светозар Марковић“ у Рековцу.  

Дечији културни петак је замишљен као пројекат у коме би ученици из Крагујевца и ближег окружења (Кнић, Гружа, Лапово, Баточина, Рача и Рековац) имали прилику да упознају афирмисане писце за децу.

 Деца Рековца, су одабрана, да буду учесници у овом пројекту, јер је оснивач удружења, крагујевачки, дечји писац, Александар Јањушевић, своје почетничке , песничке кораке, управо започео у сарадњи са Народном библиотеком у Рековцу и гостовао у левачким  основним школама. Гости првог сусрета су Бранко Стевановић, дечји писац из Београда и Александар Јањушевић из Крагујевца.

У првом делу дружења, након увода који је направио модератор, Бранко Стрвановић и Александар Јањушевић, дечји писци су се представљали казивањем својих дела и занимљивости из живота писаца. Након тога, деца су  постављала питања и активно учествовала у дискусији са писцима. У трећем делу, писци су задали „домаћи задатак“, који се се састојао од писања прозног или поетског дела, а који би се наслањао на мотиве из њиховог стваралаштва. По неколико радова са сваког програма би се, на крају пројекта преточило у зборник који ће бити достављен учесницима.

БРАНКО СТЕВАНОВИЋ је један од најпознатијих и најпризнатијих писаца за децу. Написао је завидан број књига за децу, самостално и у сарадњи са другим писцима, а добитник је готово свих значајнијих награда у области књижевности за децу. Уређивао је листове за децу предшколског и основношколског узраста. Приредио је велики број књига. Поезијом и кратком прозом заступљен је у антологијама, лектири и уџбеницима основних школа.

Александар Јањушевић, је познати крагујевачки писац за децу. Дипломирао је на Правном факултету, а ради као секретар у ОШ „ Наталија Нана  Недељковић“ иу креагујевачком насељу Грошница. До сада је објавио шест књига за децу.

Пројекат је „Дечији културни петак“ одобрен је од стране  Министарства културе и информисања и биће реализован током ове године.

Нешто ново, нешто добро : Писци и деца на једном месту, а Библиотека је ту, да омогући такве сусрете!!!!