ВАСИЛИЈА СТЕПАНОВИЋ ПРЕДСТАВНИК ОПШТИНЕ РЕКОВАЦ И ПОМОРАВСКОГ ОКРУГА НА РЕПУБЛИЧКОЈ СМОТРИ РЕЦИТАТОРА У ВАЉЕВУ

мај 12, 2021

 У Културном центру у Јагодини, дана 11.05.2021. године је одржано Окружно такмичење Поморавског округа у рецитовању „Песниче народа мог“. С обзиром на епидемиолошку ситуацију, изазвану корона вирусом, која је потпуно променила начин рада и живота у свим сегментима, овогодишња смотра рецитатора била је прилагођена новим околностима.

Одлука организатора је да се ове године 52. Смотра рецитатора Србије „ Песниче народа мог“ одржи, у  ONLINE формату на свим нивоима такмичења. То је значило да такмичари нису наступали „уживо“, већ су организаторима били достављени снимци њиховог наступа.

Стручни жири је радио у саставу: Томислав Трифуновић, драмски уметник, Бојан Јефтић, професор српског језика и књижевности и Петар Митић, драмски уметник. Они су заседали „уживо“, а снимци су им били емитовани у континуитету за сваку категорију посебно, као што је то случај у нормалним околностима. Они су  прегледали  видео наступе 32 такмичара из 6 општина Поморавског округа.

ВАСИЛИЈА СТЕПАНОВИЋ ,ученица ОШ „Светозар Марковић“, Рековац освојила је 1. место у категорији  Средњи узраст,  са називом  песме: „БЕС У МЕНИ“, аутора Биљане Станојевић. Ментор ученице је Јелена Стојановић, професор српског језика и књижевности. Василија ће представљати Поморавски округ и општину Рековац на Републичкој смотри у Ваљеву 28. и 29. маја. Василија је више пута освајала прва места та школским и општинским такмичењима у рецитовању, чији је организатор  Народна библиотека „Др Милован Спасић“ у Рековцу.

„Треба истаћи да је ентузијазам и љубав према књижевности победила, будући да је у свим овим условима и у ситуацији где деца прате наставу онлајн где су по читав дан пред рачунарима, да су се најупорнији одлучили  да учествују на свим нивоима такмичења. Ипак је рецитовање као говорна уметност и огледало стање духа.“ – поручују из Народне библиотеке „Др Милован Спасић“ у Рековцу.

Честитамо нашој, даровитој,  Василији Степановић и желимо јој пуно успеха и среће на Републичкој смотри која се традиционално одржава у Вељеву.

                                                                     Биљана Томић