ПРОЈЕКАТ „РЕКОВАЦ КРОЗ ВРЕМЕ“

мај 10, 2021

Народна библиотека “Др Милован Спасић”у  Рековцу, октобра 2020. године започела је пројекат очувања и популаризације културне баштине  општине Рековац дигитализацијом Завичајне грађе.

Да би пројекат био успешан  подразумева јавни позив у прикупљању старих фотографија, разгледница, докумената, честитки, плаката, летака, разних мапа, мајсторска писма занатлија, па чак и предмета, све што осликава занимљив и динамичан, а са ове временске дистанце и носталгичан живот са подручја општине Рековац.

Све што се прикупи користи се за потребе Завичајне збирке Библиотеке у Рековцу и њену дигитализацију.. 

Библиотека позива суграђане, са свих страна света, не само они који бораве у Рековцу  и околним насељима, да се одазову   нашем позиву  прикупљања.

Замисао је остала иста, све што се донесе, скенира се и оригинали се враћају (а могу и да се поклоне библиотеци). У разговору (или дописивању) бележи се прича и подаци о том документу или фотографији како би остао писани траг.

Прикупљени податаци могу да се  шаљу путем мејла (bibliotekarekovac@gmail.com) или путем друштвене мреже Фејсбукна специјално креираној страници под називом Народна Библиотека “Др Милован Спасић – Завичајна збирка  ” https://www.facebook.com/mspasiczavicajna.

Жеља  је да обогатимо Завичајни фонд локалне Библиотеке и стекнемо бољи увид у друштвени, социјални, културни, политички, породични живот … кроз што дужу временску линију општине Рековац.

Завичајне збирке су места која доприносе очувању културне баштине неког краја, а њихово оснивање приоритетан је задатак библиотека.

Након прикупљања грађе, њеном обрадом а потом и стављањем на располагање корисницима, помаже свакој локалној заједници да свој завичај боље упозна.

Намера нам је да све прикупљене податке у неком тренутку дигитализујемо и учином онлине доступним свима. 

Пројекат и даље траје и подржан је од стране Минстарства културе и информисања Републике Србије.

Подсећамо Вас да и даље доносите или пошаљете старе фотографије и грађу која је описана у овом тексту.

У нади да ћемо заједно употпунити још једну страницу локалне историје општине Рековац, унапред се захваљујемо на сарадњи и подршци.