РЕЗУЛТАТИ ОПШТИНСКЕ СМОТРЕ РЕЦИТАТОРА У РЕКОВЦУ

април 21, 2021

Народна библиотека „Др Милован Спасић“ у Рековцу, прикључила се  организацији такмичења у рецитовању, иако је лоша епидемиолошка ситуација потпуно променила начин рада и живота у свим сегментима, тако да  се такмичење одвијало у специфичним новим околностима.

Одлука организатора 52. Смотре рецитатора Србије „Песниче народа мог“ Савеза аматера  Србије и Центра за културу Ваљево, је да се такмичење одржи у  ОНЛАЈН формату на свим нивоима.То значи да такмичари неће наступати „уживо“, већ ће се организаторима доставити снимци њиховог наступа. Жири на свим нивоима заседаће ужово, а снимци ће бити емитовани у континуитету за сваку категорију посебно, као што је то случај у нормалним околностима.

На Општинску смотру рецитатора ,,Песниче народа мог , чији је организатор Народна библиотека „Др Милован Спасић“ у Рековцу до 13. априла, стигле су две пријаве са школског такмичења. Једна у категорији нижих разреда и једна у категорији виших разреда, ОШ „Светозар Марковић“ у Рековцу. Такмичари нису наступали „уживо“, већ су организатору, достављани снимци њихових наступа. Пошто су наступила само  два такмичара, није заседала стручна комисија, већ су се директно пласирали на Окружно такмичење које ће бити одржано до 30. априла у Културном центру у Јагодини. Снимци ће бити послати Културном центру у Јагодини у континуитету за сваку категорију посебно, као што је то случај и у нормалним околностима.

Такмичари који су се пласирали на Окружну смотру рецитатора:

Прва категорија ( ученици од I до IV разреда ) –  млађи узраст

  1. Нина Ђорђевић
    III р. ОШ ,,Светозар марковић“ Кавадар

Страх од дубине, Мирјана Булатовић
Педагог: Милена Дејановић

Друга категорија ( ученици од V до VIII разреда ) – средњи узраст

  1. Василија Степановић
    VIII р. ОШ ,,Светозар Марковић“ Рековац

Бес у мени, Биљана Станојевић
Педагог: Јелена Стојановић

Библиотека ће наградити рецитаторе дипломом и пригодном књигом и пожелети им пуно успеха на следећем нивоу такмичења.

Смотра рецитатора Србије ,,Песниче народа мог“ континуирано траје већ 52 године и за циљ имају популарисање поезије и ширење круга рецитатора и љубитеља поезије код деце, развијање осећања за основне естетичке норме које садржи поезија, култивисање говорног израза, што сугестивније исказивање мисли и осећања песника. Народна библиотека у рековцу није прекинула континуитет  такмичења, а све у  циљу очувања традиције Смотре рецитатора, дуге више од пола века, нарочито у циљу подршке деци и младима који гаје љубав према поезији и рецитовању.