ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЧИЈЕ КЊИГЕ У РЕКОВАЧКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

март 31, 2021

НАГРАЂЕНИ НАЈУСПЕШНИЈИ РАДОВИ

Народна библиотека „ Др Милован Спасић“ у Рековцу расписала је литерарно-ликовни конкурс поводом обележавања Међународног  дана дечије књиге, 2.априла 2021.год. како би се послала порука о магији читања и важности развијања љубави према писаној речи кош у најранијем детињству. Позвала је малишане узраста од шест до петнаест година да учествују у конкурсу под називом „Библиотека- бродић књига“ или „Библиотека-жељотека“.

Планирани сусрети библиотекара и деце су одложени до завршетка епидемије изазване коронавирусом и изолације, а што деци даје прилику да се више друже са књигама, као и да наставе да шаљу радове на конкурсе које је Библиотека тим поводом расписала.

У свету се од 1967. године 2. априла прославља Међународни дан дечије књиге. На тај дан 1805. рођен је Ханс Кристијан Андерсен, дански књижевник, прослављени писац за децу, „ краљ бајки“. Више од 150 прича за децу чине га једним од највећих фигура светске књижевности.

 Литерарни и ликовни деоконкурса подразумева да учесници напишу о томе  каква је библиотека у коју иду, шта им се у њој допада, да напишу нешто узбудљиво, смешно, што им се догодило или да измаштају своју библиотеку из снова, како би волели да изгледа, ко би радио у њој, шта би могли да позајме из ње и шта би да радили у њој.

Циљ конкурса је да мале ствараоце мотивише за читање и подстакне код њих креативни приступ литератури примереној њиховом узрасту.

Свако дете могло је да пошаље једну песму, или песму и цртеж, или један цртеж. Уз то је неопходно доставити и кратку биографију аутора са основним подацима (име и презиме, разред и школа, мејл адреса, број телефона, адреса сталног боравка, као и име и презиме наставника који је координатор).

Најбољи радови, по мишљењу стручног жирија, су награђени књигама, а најуспешнији радови су изложени у библиотечком галеријском простору. Координатор литерарно-ликовног конкурса је била Биљана Петровић, библиотекар Дечијег одељења књиге за децу.

На наградни конкурс своје радове су послали ученици трећег разреда ОШ“ Светозар Марковић“ у Рековцу  са својом учитељицом Весном Николић. Награђени су следећи ученици:  Андреј Тодосијевић, Уна Петровић, Вук Вуловић, Викторија Спасић и Анђела Филиповић, као и Нађа Милутиновић из Кавадара.

Такође су и награђени су предшколци ПУ Милоје Милојевић: Николија Јовановић, Данијел Милутиновић (Кавадар), Војин Лукић (Жупањевац), Кристина Глигоријевић (Белушић), Николина Нешић (Белушић), Николија Павловић (Сибница), Андреа Обрадовић, Николина Ивановић, Нађа Симић, Калина Крстић (Рековац), Милош Миловановић (Лоћика).

Mеђународни дан дечје књижевности се прославља са циљем да се промовише дечја књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца.  У изградњи бољег света, којем декларативно теже све структуре друштва, једно од најзначајијих места заузимају деца јер познају овај свет много боље од одраслих. Писати и стварати за њих је одговоран посао. Дан дечје књиге ја порука деци широм света о важности развијања љубави према књизи.

                                                                          Биљана Томић