Традиционална осмомартовска изложба слика

4 марта, 2020

У препуној галерији НБ „Др Милован Спасић“ у Рековцу је дана 03.03.2020. год. одржана традиционална осмомартовска изложба слика, чланице крагујевачког Удружења сликара КУЛ.Т-а, Ане Мутавџић.У оквиру изложбе организована је hand made изложба тј. ручно урађених предмета жена основне школе  из Рековца.

Све присутне је поздравила Биљана Томић, директор рековачке библиотеке, истакавши да “ Свако у свету  има свој дан, па ето имамо га и ми жене. Мислим да је важније да се о женама води рачуна током целе године, и да је врло важно видети у каквом су положају жене током целе године „….

Традиционално о модератор вечери је био Барнард Љубас, сликар, ликовни педагог и члан УЛУЛ-а.

О уметничком раду Ане Мутавџић, говорио је историчар уметности др Ђорђије Шебек из Крагујевца, истакавши: “Ана се  својим сликама ухватила у коштац са питањем самоће. Ненуђењем конкретног одговора, ни исправног решења већ уметничког и онтолошког постављања питања. Чини нам се да супротности: заједничко- самотно, лично – колетивно,могу само уметношћу да се реше. Самоћа благослов или депресија, избор или патња, метафизичка жеђ или одбацивање, чамотиња,униније или стваралачки чин. Како дефинисати самоћу? . Оно што се намеће је да слике нису обојене меланхолијом, да очај није опција, да празнина, потиштеност нису нити ће икада бити одговор уметности на задату тему“.

Ана Мутавџић је рођена 1982. године у Kрагујевцу. Дипломирала 2007.  године на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Kрагујевцу, одсек – српскијезик и књижевност. Члан Удружења ликовних уметника Kрагујевца од 2009. године. Члан Удружења ликовних уметника Крагујевца „КУЛ.Т“. Најзначајније изложбе су: Самостална изложба у Културном центру у Горњем Милановцу, заједничка изложба, са  Robertom Klinglmüller под називом „Jederträgtseinen Stern“, KMS Koppstrase 110, Беч, самостална изложба, у Градској библиотеци „Вук Kараџић“, Крагујевцу, међународна ликовна колонија „Искра сунца у децембру“, Крагујевац, заједничка међународна изложба „30×30“, Kултурни центар Зрењанина, Kултурни центар Панчева, Kултурни центар НовогСада и Kултурни центар СремскеМитровице и многе друге.

У програму су учествовали: Василија Степановић, Ања Симић, Павлина Фићовић  и Михајло Симић, ученици  ОШ «Светозар Марковић».

Предмети израђене декупаж техником, Марије Ђорђевић и Виолете Влашковић из Рековца, били су прдстављени на иложби.

На изложби је организована традиционална лутрија, па је подељен велики број награда, књига, цвећа, уметничких дела.

У пријатној атмосфери, са многобројним гостима ,остављено је места за неку даљу и будућу сарадњу, јер су обострани утисци о протеклој вечери више него импресивни.