предавање ,,Од Светог Саве I до патријарха Павлаˮ историчара Дејана Ристића

новембар 8, 2019

На позив Народне библиотеке ,,Др Милован Спасић“ – Рековац, историчар Дејан Ристић одржао је  7. новембра 2019. године са почетком у 18 сати предавање на тему ,,Од Светог Саве I до патријарха Павла – осамсто година аутокефалије Српске цркве и осам векова непрекинуте молитвеˮ.

Предавање је организовано поводом обележавања великог јубилеја – осамстогодишњице успостављања аутокефалне Српске православне цркве. Потреба за обогаћивањем знања континуирано је присутна, док свој интензитет доживљава управо у време обележавања великих јубилеја попут осамстогодишњице самосталности Српске православне цркве

Најстарија институција у Срба успостављена је 1219. године деловањем Светог Саве I Српског и Светог Симона Српског (краља Стефана Првовенчаног). Делећи судбину свога народа Српска црква је у наредним деценијама и вековима снажила, али и доживљавала периоде прогона, укидања и поновних обнављања.

Током претходних осам векова на њеном челу налазили су се славни и сећања вредни архиепископи и патријарси који су својим деловањем обележили историју Српске цркве, саме државе, али и националне културе, уметности, науке и просвете.

Циљ овог предавања јесте да осветли најзначајније међу њима, почев од утемељивача Цркве у Срба, Светог Саве I Српског, па све до последњег великог првојерарха патријарха Павла I чију десетогодишњицу смрти обележавамо током ове исте 2019. године.

Сава I, Арсеније I, Никодим I, Данило II, Јоаникије II, Макарије I, Јован I, Пајсије I, Максим I, Арсеније III, Димитрије I, Варнава I, Гаврило V, Герман I и Павле I само су неке од изузетних и непоновљивих личности које су се током претходних осам векова налазиле на трону Светог Саве. Осамстогодишњица успостављања самосталне Српске православне цркве прави је повод да се присетимо многих од њих који су, протеком времена, безмало потпуно заборављени.

           Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем.Обављао дужности управника Народне библиотеке Србије, државног секретара за културу и бројне друге у Влади Републике Србије.Аутор већег броја научних радова и књига међу којима се посебно издваја ,,Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941.“.

Учесник међународних стручних и научних скупова одржаних у Београду, Лондону, Трондхајму, Јерусалиму, Бечу, Хагу, Амстердаму, Тел Авиву, Истамбулу, Братислави, Прагу, Москви, Хаифи, Варшави, Ослу, Хелсинкију, Бриселу, Букурешту, Лувену, Андрићграду, Љубљани и др.

Сви присутни су уживали у невероватно занимљивом излагању господина Ристића, живо учествовали у разговору и обогатили своје познавање националне историје на најлепши могући начин.